Hajuerottelutreeniä

Meillä on nyt kolme treeniä lisää takana edellisen päivityksen jälkeen. Reilu viikko sitten oltiin Visiolla treenaamassa, treenin pääfokukseksi tuli silloin uudelleen mekaaniset taidot. Nenän saaminen purkkiradalla olevaan purkkiin ei ollutkaan sama asia kuin nenän laittaminen kädessä lähes pystyssä olevaan purkkiin. Tätä mekaanisten taitojen treeniä jatkettiin sitten vielä kotona, kun sain hankittua omat tarvikkeet purkkiradalle, instagramista löytyy tästä vaiheesta video: https://instagram.com/p/BQXgH7dA-1Z/

Eilen treenattiin jälleen Visiolla. Alkuun kerrattiin vähän mekaanisia taitoja niin, että radalla oli yksi purkki oikealla hajulla ja kädessä oli lähtöhaju. Treenissä ketjutettiin taitoa siirtyä kädessä olevasta purkista ”haju”-vihjeen jälkeen radalle nenä purkkiin, ja jokaisella toistolla radalla olevan purkin sijaintia vaihdettiin kahden harkon välillä. Tämä siksi, että Ässälle olisi yhtä sujuvaa siirtyä lähtöhajupurkista oikeanpuoleiseen purkkiin kuin vasemmanpuoleiseen purkkiin. 

Kun tämä sujui, lisättiin häiriöhaju radalle. Tässä vaiheessa näytti siltä, että Ässä satunnaisesti tarjosi ilmaisua jompaan kumpaan purkkiin. Se alkuun kyllä sitkeästi yritti jatkaa ilmaisua vaikka en palkannut (koska purkki oli häiriöhajulla varustettu), eli helposti sitä kestoa siltä tulee. Harmi vaan, että satunnainen ilmaisun tarjoaminen johti osittain ilmaisun sammumiseen, joten jouduin ottamaan taas takapakkia, ja poistaa häiriöhajun hetkeksi ja vahvistaa ketjua pelkillä oikeilla hajuilla.

Ihan treenin loppupäässä, kun häiriöhaju oli palautettu taas kuvioon, tapahtui kuitenkin oivallus – sen sijaan, että se sinnikkäästi tarjosi ilmaisua näennäisesti satunnaisesti valitsemaansa väärään purkkiin, se hetken pidettyään väärässä vaihtoikin oikeaan ja pääsin palkkaamaan oikean hajun löytämisestä. Tähän saakka se oli joka kerta vain yrittänyt ilmaista ensimmäistä purkkia mihin sattui nenän laittamaan, riippumatta siitä oliko se oikea vai väärä haju. Päätettiin treeni tähän onnistumiseen. 

Tänään tehtiin ensimmäistä kertaa kotona hajuilla. Tein alkuun pikakelauksella eilisen treenin, eli olimme nenät vastakkain ja purkit olivat rinnakkain meidän välissä. Alussa radalla oli siis vain oikea haju ja kädessä sama haju lähtöhajuna, ja vahvistin käytösketjua kuono lähtöhajupurkkiin – vihje ”haju” – kuono radalla olevaan purkkiin, vuorotellen oikea tai vasen – palkka. Kun tämä sujui, lisäsin radalle häiriöhajun. Nyt väärän hylkääminen alkoi jo sujumaan, eli eilinen oivallus oli jäänyt mieleen. Muuten vaihdoin koko ajan oikean hajun paikkaa, mutta tein myös yhden toiston niin, että en vaihtanut purkin paikkaa ollenkaan varmistaakseni, että Ässä ei ole vain oppinut laittamaan kuonon joka toisella kerralla oikeaan, ja joka toisella kerralla vasempaan. Se kuitenkin ilmaisi oikein, vaikka oikea haju oli kaksi kertaa peräkkäin oikealla. Onnistuneita toistoja tuli n. 6-8 ja rohkenin siirtyä asetelmaan, jossa purkit ovat peräkkäin. 

Tässä aloitettiin niin, että ensimmäisellä toistolla oikea haju on ensimmäisessä purkissa. Annoin lähtöhajun useaan kertaan – Ässällä tuntui vaan olevan kova hinku radalle, joten mitään kymmentä kertaa en ehdi antaa lähtöhajua jos haluan pitää radalle lähdön ärsykekontrollissa. Saattaa johtua siitä myös, että lähtöhajusta palkkana olivat kuivanappulat, mutta ratapurkin ilmaisusta raa’at lihapullat… Ensimmäinen toisto sujui odotetusti hyvin, Ässä ilmaisi ensimmäisen purkin.

Heti tämän jälkeen siirsin oikean hajun taaimmaiseen purkkiin – yllättäen tämäkin sujui hyvin, Ässä ohitti ensimmäisen hajun ja ilmaisi taaemman, oikean purkin. Se teki onnistuneesti vielä kolme toistoa – kaksi missä oikea haju oli etummaisessa, ja välissä yhden missä oikea haju oli taaimmaisessa. Vuorottelin siis joka toisella kerralla oikean hajun eteen, ja joka toisella kerralla taakse. Viimeisen toiston kohdalla (haju takana) kovalevy ilmeisesti oli jo niin täynnä, että se jumittui ensimmäisen purkin kohdalle, jossa oli väärä haju. En jäänyt hinkkaamaan tätä, vaan heitin kauemmaksi nameja ja siirsin purkit taas vierekkäin. Ässä onnistui tässä helpommassa tehtävässä ja saatiin lopettaa onnistumiseen. 

Seuraavassa treenissä pitää ainakin yksi tai kaksi toistoa enemmän pitää oikeaa hajua taaemmassa purkissa, ja sen lisäksi pitää treeni lyhyempänä kuin tällä kertaa.

Kirjaan käytetyt hajut vielä erilliseen postaukseen, mutta tässä treenissä etsittävä haju oli Mervi 13.2.2017 ja häiriöhaju Petra S. 13.2.2017.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s