Kosketuskepin häivyttämistä rullailmaisusta: rauniot ja haku

Kosketuskepin häivyttämistä on harjoiteltu syyskuun alkupuolella lomalla ollessamme yksittäisillä, tutuilla maalimiehillä. Alkuun treenattiin ilman etsintää vaihdellen vilahtavaa kosketuskeppiä ja ilman kosketuskeppiä. 

Tämän jälkeen tehtiin tutulla maalimiehellä eli puolisolla yksittäisiä etsintöjä tutuissa ympyröissä, ilman kosketuskeppiä. Toistoja tuli noin 7-8. Treenin sujuttua hyvin alettiin jättämään kosketuskeppiä pois ensin rauniotreenissä 2 viikkoa sitten ja sen jälkeen hakutreenissä viikko sitten.
 

Rauniotreenit 12.9.2016

Maalimies 1

Maalimiehellä oli kosketuskeppi ja hän oli alaspäin viettävässä putkessa. Ässä näki maalimiehen mutta ei mennyt koskemaan keppiä – luulen että alas viettävä putki oli hankala. Tätä täytyy treenata erikseen lisää. Muuten ilmaisu sujui hyvin sen jälkeen kun annoin sille vihjeen ”ukko”.

Maalimies 2

Toinen maalimies makasi maassa kallellaan olevassa metallikaapistossa, ovi auki. Maalimiehellä ei ollut kosketuskeppiä. Ilmaisu sujui hyvin, Ässä ei jäänyt etsimään keppiä vaan nosti rullan heti paikallistettuaan maalimiehen.

Maalimies 3

Maalimies oli avoimessa piilossa ison putken sisällä kiviröykkiössä, ei kosketuskeppiä. Ilmaisu sujui hyvin.

Maalimies 4

Avoimessa piilossa ruohikkoalueella, ja maalimiehellä kosketuskeppi. Ilmaisu oli sujunut hyvin, Ässä oli koskettanut keppiä ja muutenkin suoritti osa-alueet täydellisesti.

 

Hakutreenit 19.9.2016

Hakutreeneissä jatkettiin kosketuskepin häivyttämistä etsinnän yhteydessä. Maalimiehiä oli 5 kpl. Rata oli hieman tavallista kapeampi, etäisyydet piiloille olivat 30-40 metriä. Maalimiehillä oli ohje laskea 5-20:een koiran tultua näytölle ja ennen kuin ottaa purkin esille.

Maalimies 1 (kosketuskeppi, ei muita apuja)

Maalimies oli väärässä paikassa tallatun alueen ulkopuolella. Lähetin Ässän useaan otteeseen etukulmaan, ja Ässä pysähtyi joka kerta tallatun alueen rajalle ja jäi haistelemaan jälkiä siinä alueella. Viimein maalimies paikallistettiin, lähetin Ässän polkua pitkin alueen rajalta ulkopuolelle maalimiestä kohti. Maalimiehellä oli kosketuskeppi, ilmaisu sujui hyvin.

Maalimies 2 (ei mitään apuja)

Ensimmäisellä lähetyksellä Ässä lähti hieman vinoon aluetta eteenpäin, toisella lähetyksellä hiukan lähempää meni suoraan ja irtosi maalimiehelle saakka. Ilmaisu sujui hyvin. Maalimies otti purkin esille heti koiran tultua, vaikka pitäisi olla täysin passiivinen kunnes on laskenut päässään 5-20 asti. Tästä täytyy siis muistuttaa maalimiehiä.

Maalimies 3 (kosketuskeppi, ei muita apuja)

Ensimmäisellä lähetyksellä koira tyssäsi tiheämpään metsikköön 15-20 metrin päässä keskilinjasta ja tuli takaisin. Siirryin hieman edemmäksi lähettämään, koska siitä meni polku lähelle piiloa. Siitä koira irtosi hyvin (vaikkakaan ei malttanut odottaa lähetyslupaa) ja ilmaisu sujui hyvin.

Maalimies 4 (ei kosketuskeppiä, haamu)

Menimme hieman edemmäksi metsään jotta saatiin hyvä näkyvyys maalimiehestä. Maalimies seisoi, heilutti käsiään ja huikkasi Ässälle, jonka jälkeen meni maahan. Palasin keskilinjalle lähettämään. Ässä irtosi hyvin, ja ilmaisu sujui ripeästi.

Maalimies 5 (lähellä keskilinjaa, ei kosketuskeppiä)

Maalimies olikin suunnitellusti vain n. 20 metrin päässä keskilinjasta – tämä siksi että saataisiin onnistunut suoritus loppuun. Ässä oli juoksemassa polkua pitkin takakulmaa kohti, kun sai hienosti ilmasta vainun – maalimies näki tämän. Ässä kaarsi maalimiehen luokse, nosti rullan vauhdista maalimiehen kohdalla ja hoiti ilmaisun loppuun täydellisesti. Tähän oli hyvä päättää, ja oli tärkeää saada sille kokemus siitä että pitämällä nenän ylhäällä se löytää nopeasti!

 

Seuraavassa hakutreenissä olisi taas hyvä ottaa hajuhakua varsinkin pidempien pistojen yhteydessä, Ässällä oli taas nenä enemmän maassa kuin aiemmissa treeneissä eikä irtoaminen ollut ihan parhaimmillaan. Kosketuskepin häivyttäminen etenee hyvin!

Kuvassa odotellaan paikkamakuussa hakuvuoroa, ja edellinen ohjaaja on juuri pillittänyt omalle koiralleen – pillitys liittyy Ässälle vahvasti metsästystilanteeseen ja reaktio on sen mukainen terävyydessään… 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s