Vuoden 2016 tavoitteita pelastuskoirakoulutuksessa

Merkittävin tavoite tälle vuodelle on BH-kokeen suorittaminen. Treenaamme tällä hetkellä kahdessa ryhmässä BH-kokeen liikkeitä ja sen lisäksi treenaan yksin sekä sisällä, että pihalla eri paikoissa. Tottistreeneissä ollaan itse asiassa käyty koko talvi, mutta raportointi on jäänyt vähäisemmälle – yritän petrata tämän suhteen kevään mittaan. Aikomuksena on suorittaa BH-koe tulevana kesänä, jos ja kun treeni etenee suunnitellusti. 

Pääasiallinen tavoite pelastuskoiratreeneissä pidemmällä aikavälillä on hälytysryhmään pääsy. Meidän ja pian kaikkien hälytysryhmään haluavien ja Palveluskoiraliiton yhdistyksissä treenaavien lajeina tulevat olemaan haku ja jälki. Palveluskoiraliitto tiedotti vuoden alussa, että VIRTA-käyttöönottotarkastuksen vaatimuksina ovat tulokset PEHA- ja PEJÄ-kokeista (toisesta oltava B-tulos) eli rauniokoetuloksella ei tässä yhteydessä tee enää mitään. Tämä ei vaikuta merkittävästi minun suunnitelmiin, olin ajatellutkin tehdä Ässästä ennemmin haku- ja jälkikoiran, kuin rauniokoiran.

Tämän kevään aikana olen saanut viimein aikaan osallistua EA-kurssille, ja huhtikuussa olen menossa etsintäkurssille. Sen jälkeen aion hakea apuohjaajaksi hälytysryhmään, jotta saan kokemusta hälytyksissä toimimisesta nyt jo, ennen kuin Ässä on valmis hälyyn (siihen menee todennäköisesti vielä muutama vuosi).

Ässän osalta ilmaisut sujuvat nyt melko hyvin. Olen käyttänyt yhä kosketuskeppiä maalimiehillä vihjeenä rullan nostoon. Rullan säätöjä on nyt vähän paranneltu; toivotaan, että se alkaa pysymään paremmin kasassa Ässän rymytessä metsässä (rulla on nyt pykälän lähempänä koiran kaulaa). Sekä näytölle lähetykseen, että näytöllä makaamiseen olisi hyvä muistaa vaihdella kestoa, ettei koiraa ala ennakoimaan. Voisi ottaa myös haastatteluja mukaan maalimiehellä, ja välillä palkata itse koiraa. 

Haussa tärkeimmät kehitettävät aiheet ovat pistojen pituudet / koiran oma-aloitteinen irtoaminen metsässä sekä myöhemmin kestävyys etsinnässä (enemmän maalimiehiä kun 1-2). Tuulen käyttö, maalimiesten siirtyminen piiloihin kaukaa piilon takaa ja alkuun tarpeeksi helpot etäisyydet ovat joitakin keinoja tukea ilmavainun käyttöä – Ässä kun on tyypillinen weimari, erittäin maavainuinen ja jäljen treenaaminen ei helpota asiaa. Tähän täytyy miettiä mahdollisesti muitakin ratkaisuja. 

Jäljessä haluan alkaa tekemään pidempiä (500-1500 metriä) jälkiä, ja siirtää ilmaisun kepeiltä oikeille esineille. Ajattelin ainakin alkukauden tehdä lähinnä peltojälkeä ja vain tuoreella jäljellä. Mietin kauden edetessä missä vaiheessa on aika siirtyä myös metsään ja vanhentaa jälkeä. Jälkikoulutukseen osallistuminen Ässän kanssa voisi tukea meidän treeniä hyvin. 

Toki osallistumme myös rauniotreeneihin, ja siellä olisi hyvä jatkaa häiriöiden lisäämistä ja piilojen vaikeuttamista, pitäen kuitenkin kokoa ajan kiinni siitä, että koira ilmaisee lähtökohtaisesti kaikki maalimiehet. 

Alla vielä päivitetty ohje maalimiehenä toimimiseen: 

Rullailmaisun käytösketjun kuvaus:

 1. Koira lähetetään maalimiehelle vihjeellä ”ukko” tai koira spontaanisti löytää maalimiehen alueelta
 2. Koira tulee maalimiehen luokse ja koskee kuonollaan maalimiehellä olevaa kosketuskeppiä
 3. Koira ottaa välittömästi rullan suuhun ja pitää rullaa suussaan takaisin ohjaajalle saakka
 4. Koira luovuttaa rullan ohjaajalle koskettamalla kuonolla ohjaajan kämmeneen, siirtyy ohjaajan sivulle
 5. Koira kiinnitetään liinaan ja se lähtee takaisin maalimiehelle vihjeellä ”näytä”
 6. Maalimies laittaa kosketuskepin piiloon kuullessaan sanan ”näytä” tai nähdessään, että koiralla on liina kiinni valjaissa
 7. Koira menee makaamaan maalimiehen viereen, ja makaa paikoillaan kunnes se palkataan pienen hetken kuluttua

Ohjeita maalimiehelle

 • Kaikista tärkeintä on, että koira koskee kuonollaan keppiin ennen kuin ottaa rullan suuhun ja sen jälkeen pitää rullan suussaan ohjaajalle saakka
 • Jos koira ottaa rullan suuhun ilman kosketusta keppiin, maalimies sanoo kuuluvalla äänellä ”väärin” (koira lähetetään koskemaan uudelleen eli ketju alkaa alusta, tai todennäköisesti ”väärin”-vihjeen kuullessaan koira itse korjaa toimintaansa eli koskee kunnolla ja nostaa rullan)
 • Jos vihjettä ”näytä” ei kuulu tai koiralla ei ole liinaa kiinni, ja koira tulee uudelleen, se on todennäköisesti pudottanut rullan matkalla -> Silloin se tulee aloittamaan ketjun alusta, eli kosketuskeppi pidetään esillä kunnes kuuluu ”näytä”/koira tulee takaisin liina kiinni valjaissa
 • Pidä kosketuskeppiä käden mitan päässä, lusikkaosa koiran nenän korkeudella
 • Asettaudu niin, että keppi on todennäköisesti koiran tullessa sinun ja koiran välissä
 • Älä houkuttele koiraa koskettamaan keppiin, odota kärsivällisesti, ja varmista että kosketuskeppi on sellaisessa kohdassa, että koira huomaa sen
 • Muista pitää palkkapurkki piilossa, kunnes koira on mennyt maahan ja olet odottanut minun ohjeistaman ajan
 • Jos en ole antanut aikaa, voit odottaa muutamasta sekunnista kymmeneen sekuntiin ennen palkkaamista
 • Koiran pitää maata kun palkkapurkki otetaan esille, älä siis ala palkkaamaan koiraa jos se seisoo/istuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s