Jälkitreeniä

Edellisen raportin jälkeen ollaan ehditty käydä Vision jälkitreeneissä kahteen otteeseen ja myös treenattu kotona. 

Treenien fokus kotona on ollut ilmaisussa. Lähinnä ollaan tehty yksittäisiä esineilmaisuja, joista Ässä on saanut palkaksi koko aamu- tai iltaruuan. Tavoitteena on ollut vahvistaa ilmaisua (maahanmeno esineen luona) – jäljestäminen kun on Ässälle niin palkitsevaa, että se mieluummin jatkaisi jäljestämistä kuin viitsisi pysäyttää ilmaisua varten. 

Treeneissä edellisellä viikolla tehtiin melko lyhyt jälki – ehkä maksimissaan 50 metriä. Jäljellä oli 5 esinettä, näistä Ässä nosti 4. Se jonkin verran otti esineitä suuhun löydettyään ne, mutta meni kuitenkin nopeasti maahan ja pudotti samalla esineen eteensä. Koiran maatessa ripottelin palkkanameja runsaasti esineen päälle ja hiukan eteenpäin oletettavasti jäljen suuntaisesti. Näin koiran noustessa esineeltä se jatkaisi jäljestystä hieman maltillisemmin. Muutenkin minun täytyy jonkin verran jarruttaa sitä sen jäljestäessä. 

Tämän viikon treenissä tarkoitus oli tehdä kaksi 90 asteen kulmaa jäljelle, ja esineet (2 kpl) oli tarkoitus jättää jäljen viimeiselle sivulle eli toisen 90 asteen kulman jälkeen. Jäljentekijä ei kuitenkaan niin selkeästi ollut jälkeä tallannut, vaan se oli enemmänkin ympyrä kuin neliö. Jäljellä oli yksi metsittyneen tien ylitys, joka nosti vaikeusastetta – annoin koiran itse ratkoa ongelman ja pienen työstön jälkeen, se jatkoi jäljestystä oikeaan suuntaan. Muutenkin Ässä pysyi jäljellä todella hienosti, ja nosti toisen esineistä.

Sen jäljellä olleen esineen nostosta palkkasin isolla kasalla broilerin sydäntä ja kivipiiraa, ja koska taskuun jäi vielä palkkapurkki jossa oli puolet iltaruuasta, jäljentekijä teki vielä lyhyemmän jäljen jonne laittoi toisen esineen. Siinä Ässä löysi esineen hienosti, ja pääsin antamaan ison palkan koiralle. Toisen puoliskon iltaruuasta se sai autossa häkissä loppupalkkana – järjestelmällinen loppupalkan anto häkissä on parantanut Ässän halukkuutta mennä häkkiin treenin lopuksi huomattavasti. 

Jäljestäminen sujuu siis todella hyvin ja luonnostaan, ja se on todella kovilla kierroksilla jo matkalla jäljen alkuun. Vauhtia täytynee jatkossakin jarruttaa, sekä maltin lisäämiseksi olisi hyvä aloittaa jo vanhempien jälkien ajaminen (joilloin koiran täytyy tehdä enemmän töitä jäljellä pysyäkseen). Pääpaino kotona tehtävässä treenissä on ilmaisussa, ja tarkoitus on tehdä lyhyitä, muutaman kymmenen metrin jälkiä, jonka lopussa on yksi esine ja jonka ilmaisusta koira saa ison palkan (aamu- tai iltaruoka), jonka jälkeen koiran viedään namia syötellen pois. 

Esimerkiksi kerran viikossa voisi tehdä myös pitkän jäljen koiralle, satoja metrejä tai lähemmäs kilometrin mittaisen. Jäljen loppupäässä on yksi tai muutama esine, eli niin, että koira saa ensin jäljestää mahan täydeltä, ja kun pahin into on saatu ulos, saattaa se onnistua esineiden ilmaisussa paremmin. Parhaimmillaan esineet saattavat toimia siinä vaiheessa jo itsessään palkkiona, kun koira pääsee niitä ilmaistessaan tauolle jäljestämisestä. Siinäkin palkkojen ilmaisusta olisi hyvä olla suuret ja koiran mielestä tavoiteltavan arvoiset. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s