Osallistun Ässän kanssa Koirakoulu Vision jälkikurssille, tavoitteena pelastusjäljen kouluttaminen Ässälle.
Kurssilla pelastusjäljen kouluttaminen aloitetaan esineiden ilmaisusta, eikä itse asiassa jäljestämistä erikseen koiralle edes kouluteta koska ne yleensä osaavat sen jo itsestään. Esineinä käytettiin pieniä puukeppejä, joita jäljentekijä on käsitellyt. Ässälle treeni aloitettiin ”esineruudusta”, eli tässä tapauksessa pieni tallattu alue, jossa on runsaasti esineitä.
Olin jo kotona alkanut kouluttamaan Ässälle ilmaisuna maahanmenoa, tämän koulutin kolikolle. Koiran haistellessa kolikkoa maassa, annoin vihjeen mennä maahan ja palkkasin siihen runsaasti. Nostin kolikon pois, laitoin uuteen kohtaan ja tein saman harjoituksen. Alkuun Ässä otti kolikkoa suuhun ja yritti tuoda minulle, mutta kun annoin maahanmenovihjeen heti koiran kuonon lähestyessä kolikkoa, suuhun ottaminen väheni merkittävästi.
Sama esineen nosto ilmeni myös kurssilla. Nopealla vihjeellä käytös muokkaantui sellaiseksi, että koira ehti ottaa esineen suuhun mutta meni heti maahan ja pudotti samalla esineen. Saimme kotitehtäväksi jatkaa esineruudun harjoittelua, ja auttaa koiraa sen löytäessä esineen ruudusta antamalla vihjeen mennä maahan. Turha esineen nostaminen jäänee jossain vaiheessa pois, ja ilmaisu saadaan halutunkaltaiseksi eli koira menee maahan esineen eteen sen löytäessään.
Kun ilmaisu ja esineruutu ovat hallussa, voidaankin jo siirtyä jäljen tekoon. Muilla kurssilaisilla oli jo lyhyet jäljet, koska kurssi oli alkanut jo edellisellä viikolla, me vain emme päässeet mukaan. Jäljen alkuun tallataan kolmio, jolle asetetaan muutama esine, ja kolmion kärjestä lähdetään tallaamaan jälkeä jolla on alkuun esineitä melko tiheään, esim. jokaisella tai joka toisella askelella. Nyt alkuun esineet ovat samanlaisia, eli puukeppejä, lusikoita tms. jotta esineet eivät itsessään vaikuttaisi koiran käytökseen. Myöhemmin esineitä aletaan vaihtamaan erilaisiin.
Tämän koulutustyylin tarkoitus on kouluttaa jäljen ajaminen koiralle esineiden etsimisen ja ilmaisun kautta – koira oppii, että esineet ovat tallatulla alueella, joten se pysyy jäljellä löytääkseen esineet ja esineet kannattaa etsiä ja ilmaista koska jokaisesta esineestä se saa palkkaa. Esineisiin keskittyminen saa koiran myös ajamaan jäljen tarkasti ja rauhallisesti, eikä etsittävää ihmistä kannata laittaa jäljen päähän ennen kuin koira ilmaisee esineet luotettavasti. Koiran kehittyessä esineiden välimatkaa pidennetään, koko jälkeä pidennetään ja jälkeä vaikeutetaan, ja lopuksi lisätään se ihminen jäljen päähän. Innolla odotan seuraavia kurssikertoja!