Hakutreenit 25.5.2015

Ässä oli taas mukana tallaamassa aluetta ennen sen treeniä. Tein jonkun verran hallintaharjoituksia (maahan rauhoittumista) treeniä suunniteltaessa, mutta suunnittelu venyi liian pitkään, ja Ässä alkoi jo hermostumaan. Olisi hyvä päästä kuitenkin kohtuullisessa ajassa siirtymään etsintään, koska Ässä ei kykene vielä 10-15 minuutin odottamiseen.

Hässäkän vuoksi ensimmäiselle ukolle lähtiessä Ässällä ei ollut rullaa kaulassa – ohjaajan vika. Se oli yrittänyt ottaa rullaa maalimiehellä, tahdoin sen takaisin, ja laitoin nopeasti rullan. Tämä epäonnistuminen (minun osaltani) ei näyttänyt haittaavan Ässää, vaan se meni yhtä innokkaasti samalle  maalimiehelle uudelleen.

Etsittiin partiointityylillä ja maalimiehiä oli yhteensä 5. Etäisyydet maalimiesten välillä oli 20-40 metriä, ja etäisyys minun ja maalimiehen välillä koiran ottaessa rullan oli jopa 20 metriä tai vähän yli, joissakin lähempänä. Ässä kantaa rullaa aika hyvin vaikka matkalla on esteitäkin, itse asiassa se ei ole muistaakseni pudottanut rullaa lainkaan viimeisissä muutamassa treenissä.

Yhdellä maalimiehellä se tarvitsi kehoituksen aloittaa ilmaisun, muilla se aloitti sen välittömästi. Uusia maalimiehiä on tässä matkan varrella tuotu Ässälle, ja se on sujunut aika hyvin – en ole havainnut merkittävää vaikutusta uudella maalimiehellä ilmaisun varmuuteen.

Ilmaisujen jälkeen tein lyhyitä hallintapätkiä, pyysin istumaan viereen, odotin katsekontaktia. En tehnyt vielä seuraamista. Hallintaosuutta voisi lisätä ilmaisun jälkeiseen hetkeen, valmisteluna sille, että koira palaa maalimieheltä hallinnassa keskilinjalle.

Toinen asia mitä seuraavissa treeneissä voisi ottaa käsittelyyn on pistottaminen – nyt Ässällä on vahva kuva siitä mitä metsässä tehdään, ja se aloittaa ilmaisun melko varmasti. Pistojen treenaaminen täytyy aloittaa niin, että olosuhteet suoruuteen ovat suotuisat: maastossa on joku selkeä väylä mitä pitkin koira voi juosta, tuuli on hyvä maalimieheltä päin, ja etäisyyttä kasvatetaan hyvin varovasti. Haluan siis luoda sellaiset olosuhteet, että on hyvin todennäköistä, että koira juoksee suoraan ja löytää maalimiehen tehtyään sen suoran piston.

Alkuun voisi ottaa 20 metrin pistoja, koska sen etäisyyden koira jo kantaa rullaa takaisinpäin. Haasteena saattaa olla se, että en lähde perään kävelemään – ensimmäisessä pistotustreenissä olisi siis kaikkien pistojen hyvä olla sellaiset, että koiralla on haju maalimiehestä keskilinjalle. Tärkeintä on saada koira onnistumaan ekoilla kerroilla, jotta se saa suorasta etenemisestä vahvisteen, eli että maalimies löytyy nopeasti piston päästä. Samassa treenissä saadaan sitten myös rullankantoetäisyyttä kasvatettua, senkin kannalta olisi tärkeää että maalimiehen ja keskilinjan välinen maasto ei ole vaikea –

Ässällä ei vielä ole kokemusta minun etsimisestä rulla suussa. Sen takia en halua myöskään vielä nostaa kriteeriä niin, että etenen keskilinjaa koiran etsiessä. Kun pistotus sujuu ja etäisyyttä on saatu enemmän, voi mielestäni kriteeriä vasta nostaa lisää niin, että en ole enää samassa paikassa koiran palatessa rulla suussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s