Hakutreenit 17.5.2015

Sunnuntaina hakutreenissä lähdettiin treenaamaan ilman vapaanaoloa ennen Ässän vuoroa. Aiemmilla kerroilla Ässä on päässyt mukaan tallaamaan rataa, tarkoituksena on ollut päästää Ässä purkamaan enimmät energiat jotta se pystyisi keskittymään treeniin. Tämä onkin toiminut, ja edelliset hakutreenit ovat toimineet hyvin ilmaisun osalta. Tällä kertaa Ässä oli ollut aamulla jo pitkällä lenkillä, ja oli lähtökohtaisesti rauhallisempi kun yleensä. Ässä siis otettiin autosta vasta meidän vuoron koittaessa. 

Siirryin koiran kanssa rauhallisesti lähelle hakualuetta odottamaan vuoroa. Matkalla palkkasin kontaktista korkealla vahvistetiheydellä. Ässä on käynyt aiemmissa treeneissä melko kovilla kierroksilla omaa vuoroa odottaessa ja ennen vapaaksi pääsyä, enkä halua antaa sen harjoitella tätä käytöstä enää. Tavoitteena on, että koira on hallinnassa ennen etsintää, kuten sen kuuluu olla kokeessakin. Muutaman kymmenen metrin päässä hakualueesta odotellessa pyysin koiran maahan makaamaan ja palkkasin siihenkin korkealla vahvistetiheydellä. On helppo sortua siihen, että menee vain nopeasti aloitukseen, etenkin kun ihmiset odottavat mahdollisesti jo piiloissa koiraa. Olisi kuitenkin ehdottoman tärkeää muokata koiran käytös alusta saakka sellaiseksi, että se kelpaisi kokeessakin. 

Varsinaisessa treenissä Ässällä oli 4 etsintää, eli kaksi maalimiestä meni kaksi kertaa piiloon. Etäisyys piilojen välillä oli 15-30 metriä, ja maalimiehet menivät piiloon yksitellen. Ensimmäinen maalimies oli piilossa valmiiksi. Tämä ensimmäinen maalimies oli jo Ässälle tuttu, toinen maalimies oli Ässälle uusi. Etsintä suoritettiin partiointina. Ässä etsi hyvällä innolla, edessä risteillen, minun kulkusuuntaa myötäillen ja hajua hakien. Se löysi maalimiehet nopeasti. Neljästä ilmaisusta kolme sujui heti täydellisesti, yhdellä Ässä ei koskenut heti kosketuskeppiin. Tällä toistolla lähetin Ässän uudelleen maalimiehelle, ja yhden tai kahden lähetyksen jälkeen se suoritti ilmaisun oikein. Etäisyys minun ja maalimiehen välillä oli 10-20 Ässän ilmaistessa, eli se joutui kantamaan sen matkan rullaa. Tätä etäisyyttä voi pikkuhiljaa kasvattaa, kuten myös maalimiesten väliä toisiinsa.

Treeni oli siis oikein onnistunut. Seuraavissa treeneissä yritän muistaa ottaa koiran hallintaan myös heti ilmaisun jälkeen. Jatkossa pitää myös vaihtaa sitä tuleeko palkka minulta tai maalimieheltä. Voisin antaa toisen palkan koiralle kun olen pyytänyt sen sivulle maalimieheltä. Kokeessa koiran pitää olla hallinnassa ilman hihnaa siirryttäessä maalimieheltä keskilinjalle, joten alkuun voisin ottaa maalimiehellä pelkän hallintaanoton paikoillaan, ja kun se sujuu, vaikeuttaa tilannetta niin, että pyydän koiran seuraamaan minua yhä pidemmästi ennen kuin lähetän sen etsimään uudelleen.  Eli seuraavissa treeneissä vaikeutetaan treeniä lisäämällä etäisyyttä minun ja maalimiehen välillä, ja lisäämällä hallintatreeniä ennen etsintää ja etsinnän aikana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s