Ilmaisutreenit 26.4.2015

Päätin käydä Paavilaisen Sarin luona Koirakoulu Visiolla tarkastamassa meidän rullailmaisun tila. Ongelmia on ollut etenkin ilmaisuketjun käynnistämisessä, Ässä menee maalimiehen luokse, mutta ei kosketa kosketuskeppiin vaan häärää, haistelee, jatkaa matkaa tms. Jos ja kun se kuitenkin aloittaa ilmaisuketjun, se yleensä etenee hyvin tai melko hyvin. 

Treenasimme ensin sisätiloissa, ja sitten ulkona, ja treenattiin pääosin pelkkää rullan nostoa. Eli koira menee maalimiehelle, koskee kosketuskeppiin, nostaa rullan ja tuo sen minulle, josta se saa palkan minulta. 

Sisällä treeni sujui hyvin. Onnistumisprosentti oli melko hyvä, vaikka maalimies oli välillä hankalissakin paikoissa jonne päästäkseen koiran täytyi kumartua tai mennä ahtaasta kohdasta. Päätimme siirtyä ulos läheiseen pöpelikköön. 

Siellä Ässä palasi tuttuun haisteluun, se menee kyllä innolla maalimiehen luokse mutta ei aloita ketjua. Sarin diagnoosi aiheesta oli nuori, metsästyskoirauros, jolle ympäristö on iso häiriö. Sisällä ja ulkonakin kun se aloitti ketjun, se kyllä osaa sen. 

Ratkaisuna ongelmaan kokeiltiin palkkion laadun parantamista ja minun ja koiran etäisyyden vähentämistä. Palkan kokoa kasvatettiin merkittävästi, ja käytöksen palkitsevuutta lisättiin ottamalla kuvioon mukaan partiointi eli etsintä yhdessä kulkien, ilman lähetystä. Tämän myötä haistelun ja hääräämisen määrä väheni merkittävästi, lähes kokonaan! Ässä osaa jo rullailmaisuketjun, ja osaa ja tykkää etsiä, joten pelkän ilmaisun hinkkaaminen saattaa olla melko puuduttavaa sille. Palkkion pitää olla sellainen, että se oikeasti tavoittelee sitä enemmän kuin ympäristön hajuja. 

Jatkamme tästä treenaamalla partiointia. Maalimiehiä normaalisti 2-6 treenin aikana, ja palkan laatu ja määrä pitää olla hyvä. Maalimiehet menevät yksitellen piiloon eli seuraava menee jo kun koira syö palkkaa edellisen luona. Ensimmäinen maalimies on jo heti etsittävän alueen alkupäässä, 10 metrin sisällä siitä mistä aloitetaan. Loput ripotellen matkan varrella, kuitenkin sen verran kaukana, että koira joutuu hieman etsimään (15-40 metriä). Pyrin olemaan 5-15 metrin päässä koirasta kun se ilmaisee, ja sellaisessa paikassa, että se näkee minut lähtiessään tuomaan rullaa maalimieheltä. Näytöltä voidaan jo jättää kosketusalusta pois, Ässä osaa näytön jo niin hyvin. Näillä eväillä lähdetään jatkamaan treenaamista – tämän päivän treeni sujui niin hyvin, että uskon edistystä tapahtuvan! Kiitos Sarille avusta 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s