Noutoa ja pysähtymisiä 14.4.2015

Treenit Minsun kanssa aloitettin pysähtymisten treenaamisella. Ässä osaa istua pillistä melko hyvin lähietäisyydellä, mutta kun etäisyyttä on enemmän, se ei jää istumaan niille sijoilleen vaan valuu lähemmäksi tai jopa aivan eteen istumaan. Edellisessä treenissä Minsun kanssa treenattiin pillistä pysähtymistä ilman istumista, ja se kyllä sujuu melko hyvin. Eli nyt olisi tarve yhdistää kaukana pysähtyminen istumiseen. 

Kokeilimme erilaisia keinoja tämän treenaamiseen, mutta parhaaksi osoittautui se, että Minsu piti koiraa hihnasta kiinni, odotettiin että koira tarjoaa istumista, minä pillitin vihjeen koiran istuessa ja hihnalla koira estettiin valumasta minua kohti. Kun koira istuu, annoin ehdollisen vahvisteen ja heitin lihapullan koiran pään yli sen taakse. Palkan suunnalla on tarkoitus siis vahvistaa sitä, että koira ei haluaisi valua minua kohti. Toki kyseessä on fyysinen manipulaatio, mutta treenin tarkoitus oli saada koiran päähän iskostumaan ajatus että se pystyy istumaan myös kauempana minusta. 

Seuraavaksi tehtiin nostoja ja kantoja. Ensin kokeiltiin uudella 3 kg kanidummylla. Sitä Ässä ei ole vielä kotona nostanut maasta, mutta on pitänyt. Tässä treenissä se ekaa kertaa nosti sen itse. Otettiin lyhyitä kantamisia ja luovutuksia kanidummylla, ne sujuivat hienosti.

Treenattiin myös nostoa ja kantamista 1,5 l vesipullolla jossa teerensiivet. Koiralla oli hieman vaikeuksia pullon kanssa sen ollessa melko liukas. Myös siipien kiinnitys oli melko huono, teippi ja nippusiteet eri riittäneet liukkaaseen pullon pintaan. Teimme myös noutoja nenät vastakkain melko pitkällä etäisyydellä fasaanidummylla. Fasaaninnahka alkaa olemaan vaan jo melko risainen, ja siitä irtosi nahanpaloja. Kaikesta näistä teknisistä ongelmista Ässä palautti esineet todella hyvin. Sillä välillä jäi suuhun nahanpalanen tms. mutta se ei jääny mutustelemaan niitä vaan poimi dummyn uudelleen ja luovutti sen. Se myös teki muutaman erittäin nopean ja hyvä noston dummylla. Selkeää edistystä on siis tapahtunut.

Noutotreenissä siirrymme jatkossa kokonaisiin lintuihin. Ässällä alkaa olemaan jo vahvistehistoriaa luovuttamiselle, ja kokonaisten lintujen kanssa ei tarvitse niin paljon varoa palojen irtoamista. Jos liikaa treenaa siipidummeilla joista irtoilee palasia, voisin kuvitella että Ässä taantuu aiempaan siipien mutusteluun helposti. Dummien kanssa täytynee ostaa jeesusteippiä avuksi, jotta siivet ja nahat varmasti pysyvät kiinni. Pakkasessa on vielä muutama teerensiipi, mutta sieltä löytyy myös heinäsorsa, telkkä, pari fasaania ja kukkokin, joten treenilintuja pn nyt hetkeksi aikaa. 

Lopuksi Minsu treenasi oman koiransa kanssa markkeerauksia, ja me olimme Ässän kanssa pellon toisessa päässä heittämässä dummeja. Ässä oli yllättävän rauhallinen, sain heitettyä dummyt eikä se edes haukkunut kovin paljon, vaikka toinen koira juoksi ohi ja nouti dummyt 10-20 metrin päästä. Tämä on hyvää treeniä etenkin Junkkaria silmälläpitäen. 

Loppuviikosta saatiin loistavia onnistumisia aamulenkin aikana. Suuntasimme läheiselle niitylle pillin ja pallon kanssa, tarkoituksena oli testata miten tiistain pysähtymistreeni upposi koiraan. Pääsimme treenaamaan melko aidontuntuisessa tilanteessa, kun Ässä pariin otteeseen seisoi rastasta. Se hiipi, pysähtyi seisomaan, rastas siivittyi, se pysyi paikallaan, pillitin ja ekalla kerralla se käveli 1-2 askelta minua kohti ennen istumista, ja toisella kerralla se istui niille sijoilleen, kääntyen kylläkin minua kohti! Annoin kummallakin kerralla ehdollisen vahvisteen ”jes” ja heitin pallon koiran pään yli poispäin minusta. Näiden ”riistatilanteiden” lisäksi pillitin kolmisen kertaa koiran touhutessa 10-20 metrin päässä, ja niillä toistoilla se jäi joka kerta istumaan paikoilleen (käännyttyään minua kohti) eikä hiipinyt lähemmäksi ennen istumista. Olin todella tyytyväinen tähän treeniin, toki on vielä tekemistä sen koiran rintamasuunnan suhteen, eli että koira jää istumaan kuono sinnepäin minne se oli menossa. Palkan suunnalla tätä voi korjata, ja sitä täytyykin treenata jatkossa. Mutta kehitystä on nähtävissä tälläkin rintamalla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s