Tokotreenit 18.2.2015

Tokotreenissä aloitettiin häkkikäytösten treenaaminen. Osaa näistä taidoista oltiin jo treenattu muun muassa autohäkin yhteydessä, mutta opittavaakin riitti.

Päällimmäisenä huomiona voi todeta, että häkissä olo oli Ässälle melko kiihdyttävää, ja se haukkui runsaasti. Häkki ei ollut meidän oma, vaan koirakoulun lainahäkki eikä Ässä ollut sellaisessa metallihäkissä koskaan ollut. Autossa olevaan häkkiin liittyy jonkin verran kiihtymistä ja sitä myötä haukkumista – häkissä olo liittyy vahvasti treeneihin tai metsälle menoon, ja toisaalta häkkiin meno treenien jälkeen on Ässälle melko voimakas rangaistus, se kun ei haluaisi lopettaa treenaamista. Pentuaikana se myös nukkui kyläillessämme kevythäkissä, sitä käytettiin tilan rajaamiseen öisin. Tietyssä vaiheessa rauhoittuminen ja nukahtaminen oli Ässälle haastavaa, joten häkkiin liittyy siltäkin ajalta kiihdyttäviä kokemuksia.

Autohäkkiin menoa ollaan sheipattu runsaasti, mutta se ole vieläkään koiralle mieluista. Ässä saa myös treenin lopuksi aina loppupalkan häkkiin, yleensä possunkorvan tms. sekä runsaasti nameja. Tämän rutiinin myötä on kyllä tapahtunut edistystä, mutta vielä on tehtävääkin.

Treenissä aloitettiin siitä, että koira istuu häkissä, ja sitä palkataan häkin kattoon ja takaosaa kohti, jotta se pysyy takana ja istuallaan. Tästä lähdettiin vaiheittain työstämään oven avaamista ja auki pitoa niin, että koiraa ei vapauteta häkistä. Koiralle koulutettiin, että ovi aukeaa ja se saa palkan kun se istuu ja pysyy istumassa kun käsi laitetaan oven kahvalle. Seuraavaksi lisättiin omaa liikettä häiriöksi, sekä esimerkiksi houkuteltiin namilla koiraa ulos, koko ajan avaten ja sulkien häkin ovea. Kun tämä sujui, treenattiin hihnan laittamista pantaan ja ottamista pannasta pois.

Lopuksi lähdettiin treenaamaan koiran vapauttamista häkistä. Alle tehtiin vielä useampi toisto oven aukomista ja häiriöitä niin, että koira palkattiin häkkiin sen istuessa. Sitten annettiin koiralle vapauttava vihje, kuitenkin niin, että rajattiin hihnalla sen liikkumatilaa. Eli siten, että koira ei pääse kauaksi häkistä ja ohjaajasta. Tässä vaiheessa oli tarkoitus odottaa, että koira tarjoaa itse häkkiin menoa, ja sen jälkeen palkata koira runsaskätisesti häkkiin. Ässä ei kuitenkaan automaattisesti tarjonnut häkkiin menoa, joten sheippasin häkkiin menon uudelleen.

Ajatuksena on nyt hankkia oma metallihäkki, joka sopii tähän treeniin paremmin kuin kangashäkki (sekä kestää paremmin Ässän käsittelyä). Toivottavasti häkkitreenistä saadaan apua myös auton häkkiin menoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s