Tokotreenit 4.2.2015

Tokotreeneissä Visiolla jatkettiin viime viikon rauhoittumistreeniä, mutta niin, että välillä treenattiin helppoa tehtävää ja välillä koira lähetettiin matolle rauhoittumaan. Ajatuksena oli käyttää treenaamista palkkiona rauhoittumisesta, varsinaisten namipalkkojen lisäksi.

Ässän rauhoittumismatto oli jo valmiina treenitilan lattialla kun tulimme sisään. Taas Ässä suuntasi heti maton nähtyään matolle, eli matolla on jo hyvin vahvistehistoriaa mikä on hyvä asia.

Treeniaika oli noin 20 minuuttia, jonka aikana tehtiin useampia vaihtoja rauhoittumisen ja treenaamisen välillä. Rauhoittuessa kriteerejä olivat alkuun pelkkä maassa makaaminen, ja sen sujuessa leuan pitäminen maassa, katseen siirtäminen pois minusta ja lopuksi kaksi viimeistä samaan aikaan. Koiraa palkattiin nameilla matolle sen tarjotessa kriteerien mukaisia käytöksiä, ja erittäin hyvä ”esitys” palkittiin vapautusvihjeellä ja sen myötä mahdollisuudella päästä treenaamaan.

Varsinaiseksi treeniksi valittiin koiralle erittäin tuttu ja vahva käytös, jotta treenaaminen olisi varmasti koiralle palkitseva käytös. Näin treenihetkillä saavutetaan haluttu, käytöstä vahvistava vaikutus matolle rauhoittumiseen. Käytökseksi valikoitui kämmenkosketus, eli koira koskettaa kuonolla kämmeneen. Jokaisessa treenikerrassa tehtiin noin 5-15 toistoa, jonka jälkeen koira lähetettiin ”rauha”-vihjeellä taas matolle.

Ensimmäisillä toistoilla siirryin itse matolle saakka koiran kanssa, mutta treenin edetessä liikuin hitaammin ja hitaammin, jotta saatiin koira irtoamaan itsenäisemmin matolle. Kämmenkosketustreeni sujui ongelmitta, ja koira teki töitä sopivalla innolla ja vauhdilla, ja vahvistetiheys oli korkea. Huomattiin treenin aikana myös, että aktiivisen treenaamisen pitää tapahtua ainakin vielä tässä vaiheessa tarpeeksi kaukana matosta, koska muuten koira saattaa karata matolle jos vahvistetiheys yhtään laskee.

Tämänkaltaisella treenillä on paljon hyötyjä, ja koen itse asiassa, että tämän taidon oppiminen on jopa edellytys hyvälle menestykselle treeneissä ja kokeissakin, metsästystilanteesta puhumattakaan. Koira oppii tässä erittäin tärkeää taitoa, eli vireen hallintaa. Se oppii itsehillintää, ja sitä, että treenitilanteessakin voi ja kannattaa rauhoittua. Kun koira osaa rauhoittua treenipaikoilla, ja jatkossa koepaikoilla, se säästää energiaa varsinaiseen suoritukseen.

Uskon, että rento ja levännyt koira pärjää tehtävässä kuin tehtävässä paremmin kuin stressaantunut tai koko ajan liikkeessä ollut koira. Tauoilla rauhoittuva koira tekee myös treenaamisesta vaivatonta ja mukavaa sekä minulle, että koiralle itselleen. Nyt pitää vaan malttaa omistaa hyvä osa treeniajasta rauhoittumistreenille samaan tapaan kuin tällä kerralla, toki jatkossa voi itse treeniäkin vähän kerrallaan vaikeuttaa. Mutta, liikkeitä ehtii hiomaan ja opettelemaan myöhemminkin, sitten kun treenirutiinit ovat kunnossa.

4 vastausta artikkeliin “Tokotreenit 4.2.2015

  1. Olipas hyvä kirjoitus! Pitäisi ottaa itsekin käyttöön tällainen harjoitus.

    1. Suosittelen, ja hyvästä rauhoittumistaidosta on hyötyä myös jokapäiväisessä elämässä, vaikkapa kun on jossain vierailemassa tai eläinlääkärin odotustilassa.

      Itsellä on treeni- ja koetavoitteiden lisäksi (vielä kaukaisena) haaveena rauhallinen kahvihetki koiran kanssa jossain kesäisellä terassilla. Tämän hetken osaamisella lopputuloksena olisi todennäköisesti kaatuilevia pöytiä, kirkuvia mummoja, vihainen tarjoilija ja kahvit pitkin vaatteita… 😀

  2. Kiitos kun pidät näin hienoa blogia! Olen lukenut Tompankin juttuja. Sekä katsellut videoitasikin. Paljon olen saanut lisätietoa! Arvokas blogi ja arvokasta tietoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s