Ilmaisutreenit 19.1.2015

Alla ensin koulutussuunnitelma treeneihin, paikkana vanha kaksikerroksinen talo raunioradalla:

Treenataan vain alakerrassa ja kaikki valot päällä. Tarvitaan vain yksi maalimies. Minä hoidan itse palkkauksen, koska Ässä on ollut liiankin innoissaan maalimiehestä, pusutellut jne.

Käytösketjun kuvaus: koira lähetetään maalimiehelle vihjeellä ”ukko”, koira tulee maalimiehelle ja koskee kuonollaan maalimiehellä olevaa kosketuskeppiä, ottaa rullan suuhun ja pitää rullaa suussaan takaisin ohjaajalle saakka, luovuttaa rullan ohjaajalle koskettamalla kuonolla ohjaajan kämmeneen, siirtyy ohjaajan sivulle istumaan, lähtee takaisin maalimiehelle vihjeellä ”näytä”(jolloin maalimies laittaa kepin piiloon ja alustan esille), menee makaamaan maalimiehen luona olevan kosketusalustan päälle ja pysyy paikallaan kunnes saa palkan.

1. Jakso

Ensin teen keittiössä 3-4 toistoa ilman maalimiestä. Eli kosketuskeppi ja alusta ovat näkyvillä, lähetän koiran kepille, ja anna tehdän ilmaisun loppuun.

2. Jakso

Seuraavaksi samassa paikassa tehdään sama treeni, ei liikuteta kepin ja alustan paikkaa, mutta maalimies menee lattialle istumaan ja pitää kosketuskeppiä kädessä. Kun koira on tuonut rullan, keppi laitetaan piiloon ja alusta laitetaan esiin kun sanon ”näytä”. Tehdään kolme toistoa näin, minä palkkaan.

3. Jakso

Lopuksi tehdään kolme toistoa niin, että sama maalimies menee piiloon ennalta sovittuihin paikkoihin kolme kertaa, pitää kosketuskeppiä kädessä kun koira tulee ekan kerran, koskee keppiin ja ottaa rullan, ja laittaa kepin piiloon ja alustan esille kun koira tulee näytölle.

Ohjeita maalimiehelle:
– kaikista tärkeintä on, että koira koskee kuonollaan keppiin ennen kuin ottaa rullan suuhun. Jos kosketusta ei tule ennen rullan ottoa, maalimies sanoo kuuluvalla äänellä ”väärin” ja lähetän koiran uudelleen koskemaan keppiin. Tätä toistetaan niin monta kertaa, että koira onnistuu, ei laiteta alustaa esille siis ennen.
– jos maalimies näkee, että koira pudottaa rullan keppiin koskettamisen ja rullan oton jälkeen, sano myös ”väärin”
– alustan voi laittaa esille kädenmitan päähän heti kun minä sanon ”näytä”, ei aiemmin
– pidä kosketuskeppiä käden mitan päässä, pallo koiran nenän korkeudella. Asettaudu niin, että koira ei helposti pääse nuolemaan naamaa ja niin, että keppi on sinun ja koiran välissä.
– jos koira nuolee naamaa, käänny pois tai laita käsi eteen, tarvittaessa nouse ylös mutta älä sano mitään.

Treenien toteutus:

Paikka oli Ässälle uusi, joten annoin sen tutkia taloa hetken aikaa. Vauhtia ja intoa kyllä riitti ja nenä kävi ahkeraan, epäilen, että taloa asustaa ainakin muutama hiiri. Sitten teetätin muutaman kämmenkosketuksen Ässällä, jotta sain sen fokuksen minuun. Kosketuskeppi ja alusta olivat jo esillä keittiössä. Lähetin Ässän useaan kertaan ”ukko” vihjeellä kepille, mutta uusi ympäristö oli liian iso häiriö ja keskittyi hajujen haisteluun ja talon tutkimiseen, eikä Ässä lähtenyt tekemään käytösketjua.

Maalimiehen ehdotuksesta laitettiin maalimies istumaan kepin ja alustan kohdalle, ja sen myötä Ässä keskittyi vähän paremmin, mutta silloinkin se piti lähettää useaan otteeseen maalimiehelle, jotta se tajusi koskea keppiin. Keppiin koskettuaan se kyllä aloitti loput ilmaisuketjusta hyvin, sivullemeno rullan luovutuksen jälkeen oli hieman hidas mutta ketju eteni kuitenkin.

Käytännössä siis treenissä siirryttiin suoraan jaksoon 2, eli tehtiin kolme toistoa keittiössä maalimies näkyvillä. Kosketuskeppiin koskeminen tuli toistojen myötä vähän sujuvammin mutta ei vielä täysin automaattisesti. Maalimies nousi kerran ylös naaman nuolemisen takia.

Vaikka onnistumisprosentti ei ollut hyvä, halusin silti ottaa mukaan myös etsinnän. Ajattelin, että etsiessä Ässä saisi liikkua ja käyttää nenäänsä, joka purkaisi energiaa ja se pystyisi paremmin keskittymään ilmaisuketjuun. Maalimies siis meni kolme kertaa piiloon. Näilläkään toistoilla ilmaisuketju ei käynnistynyt automaattisesti, Ässä kyllä etsi ihmistä mutta vaikutti siltä, että se etsi myös hiiriä, toisten koirien hajuja jne. Eli ympäristö oli liian haastava.

Ässä teki kuitenkin 6 onnistunutta ilmaisua niin, että ketju meni oikein kosketuskepin kosketuksesta eteenpäin. Aiemmin uuden paikan yhteydessä ilmaisuketju on usein hajonnut, eli se on esimerkiksi ottanut kepin suuhun rullan sijaan tai tarjonnut heti näyttöä. Nyt täytyy vaan saada vielä lisää vahvistehistoriaa kepin koskemiseen välittömästi sen nähtään, ja yleistää käytöstä lisää. Ja täytyy myös muistaa, että paikan vaihtuessa on hyvä vähän helpottaa muita kriteereitä jotta ei tule vaikeutettua liian montaa asiaa. Ja on hyvä myös muistaa se, että ennakkoon on vaikea arvioida onko uusi paikka liian vaikea ja minkälainen vire koiralla on.

Positiivisia huomiota olivat myös ensinnäkin Ässän omatoimisuus yläkerran etsimiseen, tarkoitushan ei ollut edes etsiä yläkertaa mutta ovi oli jäänyt auki, ja Ässä paineli omatoimisesti suht jyrkät portaat ylös ja tutki yläkerran. Toinen positiivinen ilmiö oli Ässän innokas vetoleikki treenikaverin kanssa, se oikein ärisi ja purisi leikittäjälle vetoleikin aikana – haluan, että Ässä luottaa ihmisiin ja pystyy leikkimään kenen tahansa kanssa missä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s