Tottelevaisuustreenit 12.11.2014

Treeneissä aloitettiin luoksetulosta pysähtymisen treenaaminen. Alkuun tehtiin lähietäisyydeltä muutama toisto, joissa heitin pallon koiran taakse sen pään yli, jotta koira syttyy pallolle paremmin. Sitten Kouluttaja piti Ässää paikoillaan valjaista salin toisessa päässä, ja minä toisessa päässä salia kutsuin sitä luokse. Koiran juostessa hyvää vauhtia luokse, heitin pallon niin että käsi jäi ylös koiran yli ja sen taakse. Kun koira pysähtyi, sanoin ehdollisen vahvisteen eli sanan ”jes”, ja se sai kääntyä hakemaan pallon.

Kun sain oman ajoituksen kuntoon, alkoi koira jo tajuamaan mistä on kyse ja viimeisten toistojen aikana se alkoi jo jarruttamaan hieman käden noustessa ilmaan. Tästä on tarkoitus edetä niin, että käsi nostetaan heittoasentoon, mutta lisätään taukoa käden noston ja heiton välillä jos koira alkaa pysähtymään jo käden nostosta. Koiran pysähtyessä annetaan ehdollinen vahviste, ja heitetään sitten vasta palkka koiran taakse.

Nyt alkuun Treeni on syytä pitää lyhyenä, koska koiran vauhti ja into halutaan pitää hyvällä tasolla, ja myös aikaa käden nostosta pallon heittoon kannattaa vaihdella jatkuvasti jotta seisomiskäytös ei pääse vakioitumaan tiettyyn kestoon.

Tämän lisäksi tehtiin lyhyesti paikallaan istumisen hiomista. Ässällä on tapana stepata etutassuilla sen istuessa paikallaan kun palkka on tulossa. Tätä työstettiin pois pitämällä namia avoimella kämmenellä ja viemällä sitä lähemmäksi ja lähemmäksi koiran kuonoa. Jos etutassut liikkuvat, käsi ei mene pois mutta se menee nyrkkiin, eli koira menettää palkkion (negatiivinen rankaisu). Koira saa palkkion suuhun saakka vain jos se pitää tassut täysin paikoillaan.

Kyseessä on siis luopumis- tai käänteinen houkuttelu-treeni. Nyt alkuun tehtiin vain treeniä jossa käsi liikkui hyvin lähellä koiran kuonoa. Koska tässä treenissä on mahdollisuus antaa paljon rangaistuksia koiralle, kannattaa treeni pitää sopivan helppona, ja nostaa kriteeriä varovasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s