Haulikon laukauksiin totuttaminen

Tulevana viikonloppuna on tarkoitus viedä Ässä ensimmäistä kertaa kuulemaan haulikolaukauksia, ja jos kaikki sujuu hyvin, yhdistetään laukauksia jo noutamiseen.

Lauantaina aion viedä Ässän ampumaradan lähelle metsään hengailemaan. Mukaan otan nameja, ruokaa, leluja ja toivottavasti myös ainakin yhden kylmän vesilinnun tai jos sellaista ei ole saatavilla, niin fasaaninsiivillä varustetun dummyn. Ampumisen aikana katson ensin pystyykö koira syömään nameja, ja jos pystyy tehdään namien etsimistä maasta sekä kämmenkosketusta tai muuta helppoa käytöstä. Kokeilen myös välillä pystyykö koira leikkimään leluilla. Jos koiralla on hyvä ”tekemisen meininki”, otan linnun/dummyn esille ja palkkaan sitä sen pitämisestä suussa, kantamisesta ja saatan ottaa muutaman noudon. Tämän jälkeen saa se syödä ison kulhollisen ruokaa.

Tämän jälkeen myöhemmin lauantaina tai sunnuntaina aamusta otetaan joitakin noutoja dummylla tai linnulla niin, että kun se heitetään, avustaja lyö esimerkiksi kahta puukalikkaa tms. yhteen. Jos tämä sujuu ongelmitta, eli koira ei reagoi ja pystyy toimimaan, otetaan sunnuntaina muutama helppo nouto niin, että linnun tai dummyn lentäessä, ammutaan jonkin matkan päässä ilmaan haulikolla ja koira vapautetaan linnulle. Kaikissa vaiheissa kun koira odottaa noutolupaa, täytyy palkata ahkerasti paikallaolosta ettei se lähde missään vaiheessa ääniärsykkestä linnulle.

Tavoitteena on, että koira on välinpitämätön ampumista kohtaan, oppii siihen, että äänestä huolimatta sen kannattaa pysyä paikallaan ja että haulikolla ampuminen on kivaa koska sen jälkeen pääsee ottamaan riistan suuhun (ja tuomaan sen ohjaajalle 🙂 )

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s