Hakutreenit 12.5.2014

Hakutreenissä aloitettiin ilmaisun kouluttaminen Ässälle. Tietenkään en ole vielä tehnyt kunnon koulutussuunnitelmaa, mutta se on tehtävä kyllä pian että edettäisiin tehokkaasti ja järjestelmällisesti. Pitkällisen pohdinnan jälkeen päätin kouluttaa Ässästä rullakoiran. Eli eksyneen/maalihenkilön löytäessään koira ottaa kaulassaan roikkuvan rullan suuhunsa, ja juoksee rulla suussaan ohjaajan luokse. Ohjaajan luokse päästyään ja luvan saatuaan koira vie ohjaajaan eksyneen/maalihenkilön luokse. Rullakoiran kouluttaminen on ehkä vaativampaa ja vie enemmän aikaa kuin haukkumalla ilmaisevan pelastuskoiran, mutta toisaalta ilmaisu on yleensä varmempi ja myös todellisessa etsintätilanteessa koira saattaa löytää eksyneen niin kaukaa tai voi olla niin paljon melua, että haukkua ei kuule.

Aion kouluttaa rullailmaisun takaperin ketjuttamalla, eli ensin koulutetaan viimeinen osa eli näyttö. Näytöllä käytetään apuna alkuun kosketusalustaa, joka on maalimiehen edessä ja jolle mentyään koira saa palkan.

Tehtiin treenissä yhden ja saman maalihenkilön kanssa kolme kolmen toiston jaksoa, joissa kosketusalusta ja maalihenkilö olivat n. 1-5 metrin päässä kolmessa eri kohdassa mutta pienen alueen sisällä. Sitä ennen olin tehnyt auton lähellä muutamia toistoja kosketusalustalle ilman maalihenkilöä. Yhdeksästä toistosta 7 tai 8 onnistui, joten onnistumisprosentti oli varsin hyvä.

Nyt vaan täytyy tehdä tarkempi koulutussuunnitelma ja kuvaukset siitä minkälaisen käytöksen haluan mihinkin ketjun osaan – hinku päästä treenaamaan on vaan niin kova, että oli pakko päästä testaamaan ”oikeissa olosuhteissa” miten se sujuu.

Treenien jälkeen Ässä pääsi leikkimään suomenlapinkoira Keron kanssa, Ässä oli tosi reipas vaikka leikkikaveri oli itseään tuplasti isompi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s