Tottistreenailua

Muutamasta tottistreenistä on jäänyt kirjoittamatta päivitys, tässä mitä muistan edellisistä ja tietty tämänpäiväisestä päivitystä.

Etäpalkkaa ollaan käytetty yhäkin; vaativuutta on nostettu siten, että etäpalkkana toimivan pakastepurkin kansi on auki. Treeneissä on jatkettu toisten koirien katselua tarvittaessa (”katso koiraa”-käytös), mutta sitä on tarvittu yhä vähemmän. Saimme jopa palautetta, että meidän pitäisi vähän nostaa kriteeriä nopeammin eli lähteä reippaasti kauemmaksi häkistä ja lähemmäksi muita koiria. Liian helposti jumitun Tompan kanssa sinne meidän treenikuplaan: kaukana häiriöistä, korkea vahvistetiheys… Jotta oppimista eli siedättymistä koirahäiriöihin tapahtuisi pitäisi mennä nostaa kriteeriä menemällä lähemmäksi häiriöitä ja alkuun pitää vahvistetiheys korkeana.

Muutama viikko taaksepäin saatiin hyvää häiriötä myös ”Hui Kauhistus”-levystä taustanauhana. Vaikka soitettiin lähinnä laukauksia ja pauketta, niin Tomppa ei kauheasti välittänyt metelistä. Hyvä niin. Varsinaisina käytöksinä meillä on ollut seuraaminen, käännökset, vierelle istuminen ja maahanmeno. Paikkamakuuta ei olla viime treeneissä tehty kauheasti, tämän päivän treeneissä tehtiin muutama paikkamakuu, lähellä kaksi muuta koiraa paikkamakuussa. Vahvistetiheys siinäkin kyllä melko korkea, kerran 5-15 sekunnissa.

Viime viikon treeneissä kokeiltiin nopeasti koiran tekemien virheiden korostamista virheiden korjauksessa. Esimerkiksi jos koira katsoo muualle seuraamisen aikana, käännyn yhtäkkiä toiseen suuntaan niin, että koira ajautuu melko kauas minusta. Tai jos koira hidastelee seuraamisessa, menen itse nopeampaa jotta koira jää jälkeen. Lyhyt kokeilu osoitti jo, että kontaktin pitäminen ja seuraamisen tarkkuus parani, kun palkkion menettäminen oli konkreettisempaa. Tätä voisi tehdä lisää seuraavilla kerroilla.

Tänään saatiin kylläkin ekstrahäiriötreeniä, kun ajellessa treeneihin sattui pelottava läheltä piti-tilanne moottoritiellä. Onneksi kenellekkään ei käynyt kuinkaan, mutta treeneihin päästyä minulla oli syke vieläkin aika korkealla, adrenaliinia oli varmasti veressä ja tilanne pyöri mielessä. Kun kerrankin keho oli vastaavassa tilassa kuin koetta jännittäessä, niin otin täyden hyödyn tilanteesta ja lähdin tekemään Tompan kanssa kontaktia ja seuraamista. Tarkoitus oli pitää vahvistetiheys korkeana, jotta koiran kontakti ja seuraaminen vahvistuu huolimatta minun fyysisestä ja henkisestä ”järkytystilasta”. Tompalla saattoi olla hiukan normaalia alhaisempi vire, mutta se piti kontaktia hienosti ja seurasi minua myös lähempänä muita koiria & kaukana omasta häkistä. Vaikka tämä oli hyvä treenitilanne, niin toivottavasti kuitenkaan vastaavaa ei satu toista kertaa – sen verran pelottava tilanne se oli!

Ajattelin, että jatketaan tottiksia jouluun saakka teemalla helppoja käytöksiä korkealla vahvistetiheydellä mutta yhä vaikeammissa häiriöissä. Katsotaan sitten joulun jälkeen miten muutetaan tavoitteita, vaikeutetaanko käytöksiä vai jatketaanko häiriötreeniä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s