Raunioita ja hakua

VIime viikon maanantaina raunioilla tehtiin kokeenomainen treeni ilman häiriöitä. Tiesin ainoastaan, että yksi maalimies oli raunioilla sijaitsevassa konttitalossa ja, että maalimiehiä on 3-5. Tompalla oli vauhtia runsaasti, mutta se tapansa mukaan teki kuitenkin töitä koko ajan. Umpipiiloilla se ilmaisi kunnes tulen paikalle, avopiiloilla oli suora palkka. Tomppa löysi alueelta 4 maalimiestä, jonka jälkeen totesin, että alue on etsitty – ja olimmekin löytäneet kaikki piilossa olleet ukot. Seuraavissa rauniotreeneissä eli ensi viikolla lisätään taas häiriöitä.

Tänään hakutreeneissä ajattelin kokeilla laatikkoa. Hakualue oli erittäin helppo, tasainen maasto joten keskilinjalta pystyi hyvin seuraamaan koiran etenemistä. Laatikossa koira lähetetään normaalisti keskilinjalta, mutta tahallisesti niin että suoraan edetessään se ei löydä maalimiestä vaan maalimies on alueen rajalla mutta hiukan edessäpäin. Tarkoitus on, että päästyään alueen rajalle koira lähtee etenemään tallatun alueen rajaa pitkin.

Laatikko 2

Huolimatta viikonlopun kahdesta metsästyspäivästä Tompalla oli hyvin virtaa. Se ei kuitenkaan aivan irronnut ensimmäisellä lähetyksellä 50 metrin päähän tallatun alueen rajalle, joten treeni hiukan menetti merkitystään. Sitten kun se eteni rajalle saakka, se pysyi erittäin hyvin alueella – hämärtyvässä illassa erottui hyvin kun valjaissa ollut punainen valo ensin eteni poispäin, ja yhtäkkiä teki 90 asteen käännöksen ja lähti etenemään alueen rajaa pitkin. Lähetin koiran ensin vasemmalle puolelle, jossa maalimies oli vahingossa mennyt viimeiseen piiloon. Eli tyhjiä pistoja tuli muutama, kunnes tarkistettiin maalimiehen sijainti. Maalimies näytti piilosta valoa, ja tarkoitus oli, että lähetän koiran uudelleen kohtisuoraan keskilinjasta suurin piirtein keskipiilolle, mutta Tomppa taisi nähdä valon pilkahduksen ja lähti painelemaan suoraan viimeiselle piilolle. Toisella puolella maalimiehet olivat oikeilla paikoilla, mutta sielläkään Tomppa ei ensimmäisella toistolla irronnut heti alueen rajalle, mutta sinne mentyään eteni aivan oikein. Eli jonkinlaisen laatikon se kyllä teki.

Lähetykset sujuvat jo hyvin. Tomppa malttaa odottaa lähetysvihjettä ja sen kuultuaan lähtee innokkaasti. Käytän vielä jonkin verran palkkausta, kun pyydän koiraa vierelle lähetystä varten, sitä voisi pikkuhiljaa vähentään entisestään, jotta käytös ei jää palkasta riippuvaiseksi. Paras palkka koiralle on kuitenkin päästä etsimään. Koska en ole ehtinyt treenaamaan ilmaisua erikseen, tehtiin tällä kertaa niin, että purkki oli maalimiehillä kädessä ojennettuna valmiiksi ja koiralta odotettiin muutama haukku, jonka jälkeen palkattiin.

Oli hyvä kokeilla laatikkoa, mutta samalla voi todeta, että se ei ole välttämättä meille se hyödyllisin treenimuoto. Tomppa pysyy jo hyvin hakualueella ja sillä on motivaatioa etsiä maalimiehet. Tärkeintä on keskittyä Tompan vahvuuksiin eli taitoon käyttää maastonmuotoja ja tuulta hyväkseen etsinnässä ja suunnitella pistot siten, että koiralla on hyvät edellytykset löytää maalimiehet. Jos miettii hakukoetta tai käytännön etsintää, ideaalia olisi jakaa hakualue niin, että siinä on 2 keskilinjaa eli koiralle pistot ovat noin 25 metriä suuntaansa (jos etsittävä alue on suorakaiteen 100 m x 200 m kokoinen).

Noin 30 metriä tuntuu olevan Tompalla myös metsästäessä se tyypillinen irtoaminen, etenkin kun liikutaan metsässä. Pellolla koira saattaa tehdä jopa 50-60 metrin luoveja, avoimessa metsikössä noin 30-40 metrin luoveja ja tiheässä ryteikössä suurin piirtein 15 metrin luoveja. Tämän lisäksi, kun Tompan pistot eivät ole niin suoraviivaisia, niin etukulmiin lähettäessä pitäisi muistaa lähettää koira aavistuksen jopa hakualueen ulkopuolelle. Tämä siksi, että koira kävisi etukulmassa saakka eikä kaarra ennen sitä etsintäsuunnan mukaisesti. Keskusteltiin treenin jälkeen, että tärkeintä olisi saada Tomppa irtoamaan hankalampiin paikkoihin – esimerkiksi kalliota ylös, tien yli, ojan yli jne. Nämä ovat kaikki paikkoja, missä Tomppa usein siirtyy pois lähetetystä suunnasta seuraamaan maastonmuotoa. Vaikka täytyy luottaa metsästyskoiran luontaiseen hakutaitoon, niin pitää välillä saada se kuitenkin tekemään ”tyhmiä” pistoja jotta saadaan jokainen kolkka hakualueesta etsittyä.

Treenien ulkopuolella Tompan käytös on viimeisen puolen vuoden aikana muuttunut niin, että lämmitellessä ennen treenejä se kulkee todella mallikkaasti kun mennään hakualueelta poispäin, mutta heti kun lähdetään hakualueelle päin, yrittää se kiskoa. Hyvä, että sillä on kova palo päästä tekemään hommia, mutta täytyy kiinnittää huomiota siihen, että se pääsee hakualueelle ja töihin vain löysällä hihnalla. Myös treenien ja jäähdyttelyn jälkeen on esiintynyt hitautta autoon ja häkkiin menemisessä. Treeneihin lähdettäessä ja muulloin Tomppa menee häkkiin sujuvasti, mutta haku- ja rauniotreenien jälkeen ei niinkään innokkaasti. Olen tehnyt viime aikoina useita toistoja häkkiin menoa ja häkistä ulos tuloa treenin jälkeen, joista olen palkannut ja kehunut paljon. Täytyy miettiä myös muita keinoja vahvistaa häkkiin menemistä niin, ettei autoon sulkeminen tuntuisi koirasta rankaisulta mukavien treenien jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s