Hakutreenit 12.8.2013

Maanantaina oli kesän tauon jälkeen ensimmäiset hakutreenit. Treenialueen maastoi oli melko avointa, Vasemmalla puolella keskilinjaa maasto vietti alaspäin ja oikealla puolella ylöspäin, ja tuulen suunta oli keskilinjalta nähden oikealta tehden vasemman puolen piiloista haastavampia kuin oikean. Päätin aloittaa vasemmalta koska halusin päättää helppoon, vastatuulessa olevaan ukkoon. Maalimiehiä oli siis neljä. Koska kosketusalustan yhdistäminen ilmaisuun on vielä kesken, maalimiehet palkkasivat koiran suoraan ilman ilmaisua.

Taas voitiin todeta, että pieni tauko tekee koiralle hyvää. Kevään teemanahan oli  treenata irtoamista 50 metriin saakka, ja tätä treenattiin pitämällä treenit lyhyinä ja helppoina. Kevään ja alkukesän mittaan koiran irtoaminen parani huomattavasti. Ajattelinkin nyt testata missä mennään kun koira on ollut tauolla ja kevään&alkukesän treenit ovat hautuneet koiran päässä. Ensimmäinen ukko oli avoimessa maastossa, koira malttoi asettua lähetystä varten ja lähti vihjeestä hyvällä vauhdilla ja meni suoraan maalimiehelle. Myös toiselle maalimiehelle koira löysi suoraan ensimmäisestä lähetyksestä. Kolmas maalimies oli alamäessä, myötätuulessa ja peitteisessä maastossa. Lähetin Tompan suoraan maalimiehelle ja se ajautui maalimiehestä hieman oikealle leveällä polulle. Koira irtosi arviolta 40-45 metriä tällä ensimmäisellä lähetyksellä. Kun koira ei saanut hajua maalimiehestä kutsuin sen takaisin ja ohjasin sen uudelleen maalimiehelle, olin itse tässä vaiheessa edennyt 10-15 metriä kohti maalimiestä. Koira lähti tällä kertaa maalimiehestä vasemmalle, kaarsi vielä kerran minun luokse jonka jälkeen sen eteni suoraan ja maalimiehelle asti. Neljännelle maalimiehelle lähetin jälleen suoraa linjaa maalimiehelle, jota pitkin koira etenkin n. 20-25 metriä, jonka jälkeen se korjasi vasemmalle n. 10 metriä päästäkseen tuulen alle. Sieltä se sai hajun maalimiehestä, ja eteni suoraan ukolle.

Olen jo haudannut toiveet siitä, että Tomppa tekisi luotisuoria pistoja kun sille niin luontaisesti tulee risteilevä haku (onhan seisojia jalostettu sitä varten sata+ vuotta…). Nyt pitäisi vaan oppia ohjaamaan koiraa niin, että se pääsee hyödyntämään sen luontaista hakutyyliä paremmin. Lähinnä tämä tarkoittaa parempaa maastonmuotojen, peitteisyyden ja polkujen sekä etenkin tuulen suunnan huomioimista lähetyksessä. Esimerkiksi tällä viimeisellä maalimiehellä, sen sijaan että lähetän koiraan suoraan maalimiehelle, minun olisi kannattanut lähettää koira hiukan vinoon maalimiehestä jotta se saa parhaiten hajun maalimiehestä. Kokeessa tai etsinnässä ei tietenkään tiedä missä maalimies on, mutta käytössä on kartta etsittävästä alueesta. Etsintäsuunnitelmaa tehdessä täytyisi miettiä tarkkaan etenkin tuuliolosuhteet. Sen sijaan, että juoksuttaa koiran puhki muutaman metrin välein tehdyillä pistoilla, voi suunnitella pistot tuuliolosuhteet huomioon ottaen niin, että koira varmasti pääsee haistamaan koko alueen. En tiedä mikä on maksimietäisyys kuinka kaukaa koira haistaa ihmisen tai minkä tahansa muun hajun, mutta treeneissä usein huomaa, että hyvällä tuulella koira haistaa maalimiehen keskilinjalle saakka eli n. 50 metrin päähän. Joten hyvällä kartanluvulla ja tuulen voimakkuuden hyvällä arvioinnilla pitäisi ainakin teoriassa saada etsittyä koko hakualueen muutamalla pistolla. Sitä tavoitellessa… 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s