Koulutussuunnitelma: Luopuminen maalimiehestä

Edit 25.8.2013: Tämä koulutussuunnitelma ei ihan toiminutkaan käytännössä. Peruuttamisen nappaaminen oli vaikeaa varsinkin ottaen huomioon koiran innokkuuden maalimiehellä. Lyhyen treenin aikana, muutaman huonosti ajoitetun naksautuksen jälkeen koira lisäsi heijaavaa liikettä ja treenin loppuun mennessä maalimiehen kosketus lisääntyi, ei vähentynyt. Joten siirryin käyttämään kosketusalustaa, tästä erillinen koulutussuunnitelma: https://weimari.wordpress.com/2013/08/25/koulutussuunnitelma-ilmaisu-kosketusalustalla/

Loppukäytös: Löydettyään maalimiehen koira jää 1-2 metrin päähän ilmaisemaan kunnes maalimies antaa koiralle palkan mahdollisimman lähelle koiraa

Pohjataidot: Koira osaa etsiä maalimiehen ja osaa ilmaista niin kauan, että ohjaaja tulee paikalle. Hallintaan oton perusteita on vähän treenattu, mutta siitä täytyy tehdä erikseen koulutussuunnitelma.

Käytöksen aikaansaaminen: Nappaamalla, käytetään naksutinta ja ruokapalkkaa, joka tulee maalimieheltä. Hyvä ajoitus on tärkeää, ja se, että palkatessa koiran ei tarvitse kurkotella palkalle vaan palkka tuodaan koiran pään alle/etujalkojen eteen mahdollisimman nopeasti ja jopa niin että koira joutuu hiukan peruuttamaan saadakseen sen. Kahden peräkkäin epäonnistuneen toiston jälkeen palataan edelliseen kriteeriin.

1. VAIHE: KÄYTÖKSEN AIKAANSAAMINEN, TREENATAAN 3 ERI PAIKASSA

Kriteeri 1: Painonsiirto

Käytöksen kuvaus: Maalimies istuu maassa, purkki piilossa. Ohjaaja lähettää koiran maalimiehelle muutaman metrin päästä, koira saa ilmaista. Heti kun koira siirtää painoa taaksepäin, naksautus ja maalimies nousee osittain tai kokonaan jotta saa vietyä purkin koiran pään alle/etutassujen eteen ja koira saa palkan. Jos koira koskee maalimiestä, maalimies nousee ja kävelee pois, koiraan ei oteta kontaktia ainakin 30 sekuntiin jonka jälkeen uusi yritys.

Toistot: 3 x 10 toistoa, onnistumisprosentti pitää olla keskimäärin 80% tai yli jotta voidaan siirtyä seuraavaan kriteeriin. Jos koira tarjoaa enemmän käytöstä, edetään nopeammin.

Kriteeri 2: 1 askel taakse millä tahansa jalalla

Käytöksen kuvaus: Sama kuin yllä, mutta naksautus ja palkka kun koira ottaa yhden askelen taakse jollain jalalla

Toistot: Sama kuin yllä.

Kriteeri 3: 1 askel jommalla kummalla takajalalla

Käytöksen kuvaus: Sama kuin yllä, mutta naksautus ja palkka kun koira ottaa yhden askelen taakse jommalla kummalla takajalalla.

Toistot: Sama kuin yllä.

Kriteeri 4: 2 askelta taakse

Käytöksen kuvaus: Sama kuin yllä, mutta naksautus ja palkka kun koira ottaa kaksi askelta taakse.

Toistot: Sama kuin yllä.

Seuraavat kriteerit: 3, 4, 5 jne. askelta taakse kunnes koira on n. 1-2 metrin päässä maalimiehestä

2. VAIHE: ETÄISYYDEN LISÄÄMINEN

Kriteeri 1: Lähetysetäisyys 5 metriä

Käytöksen kuvaus: Maalimies istuu maassa, purkki piilossa. Ohjaaja lähettää koiran maalimiehelle 5 metrin päästä, koira saa ilmaista. Heti kun koira on 1-2 metrin päässä maalimiehestä (joko jää sinne tai peruuttaa sille etäisyydelle), maalimies nousee ylös jotta saa vietyä purkin koiran pään alle/etutassujen eteen ja koira saa palkan. Jos koira koskee maalimiestä, maalimies nousee ja kävelee pois, koiraan ei oteta kontaktia ainakin 30 sekuntiin jonka jälkeen uusi yritys.

Toistot: 3 x 10 toistoa, onnistumisprosentti pitää olla keskimäärin 80% tai yli jotta voidaan siirtyä seuraavaan kriteeriin. Jos koira tarjoaa enemmän käytöstä, edetään nopeammin.

Kriteeri 2: Lähetysetäisyys 10 metriä

Käytöksen kuvaus: Sama kuin yllä, lähetysetäisyys 10 metriä.

Toistot: Sama kuin yllä.

Seuraavat kriteerit: Lähetysetäisyys 20, 35, 50 metriä

Toistot: Siirretään käytös normaaliin hakutreeniin. Yhden treenikerran aikana 2-4 maalimiestä joille kaikille sama lähetysetäisyys. Jos koira onnistuu melkein kaikilla maalimiehillä, seuraavalla treenikerralla lisätään etäisyyttä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s