Hakutreenit 13.5.2013

Hakutreeneissä jatkettiin samalla linjalla kuin viime kerralla, eli vain kaksi maalimiestä heti alueen etukulmissa. Lämmittelyn jälkeen odottelin vuoroa, ja Tomppa oli silminnähden innoissaan treeneistä – erittäin hyvä lähtökohta. Ensimmäiselle maalimiehelle lähettäessä kesti hetken, että sain koiran rauhoittumaan ja tulemaan sivulle lähetystä varten, mutta onnistui kuitenkin. Muutama nami sivulla olosta, jonka jälkeen lähetin koiran etsimään. Oppimisteorian mukaan vierelle tulon ennen lähetystä pitäisi vahvistua melko nopeasti, koska sitä käytöstä seuraa aina todella palkitseva käytös eli maalimiehen etsiminen (-> Premackin periaate).

Etäisyyttä maalimiehelle oli noin 40-45 metriä. Rohkenin lähettää niin kaukaa, koska lähes suoraan piilolle meni polku. Tomppa irtosi erittäin vauhdikkaasti ja suoraan polkua pitkin. Maalimiehellä Tompan ilmaistessa testasin pystynkö ottamaan koiran hallintaan sivulle kesken ilmaisun – sanoin vihjeen ”viereen” ja Tomppa vilkaisi minuun ja palasi ilmaisemaan lähemmäksi maalimiestä ikään kuin sanoen, että älä häiritse siinä, täältä mä sen palkan saan kuitenkin 🙂 Namilla houkutellen ja valjaista kiinni pitäen sain sen kuitenkin sivulle hetkeksi josta vapautin palkalle. Tätä pitää siis selvästi treenata erikseen ja tehdä kunnollinen koulutussuunnitelma, jossa ei tarvita houkuttelua tai pitelyä, eli todennäköisesti joudun sheippaamaan käytöksen. Siitä lisää myöhemmin…

Maalimieheltä palattiin keskilinjalle hyvin hallinnassa, käytin ehdollista vahvistetta ja palkkasin 2-5 askelen välein. Mielestäni on tärkeää, että paluu keskilinjalle ei mene rynnimiseksi, koska pakotteet aina vähentävät käytöstä ja laskevat motivaatiota, ja kun koira rynnii hihnassa valjaita vasten se on koiralle pakote vaikka se aiheuttaa sen itse. Viime vuoden hakutreeneissä panostettiin tähän, ja koira pysyi hyvin lähellä ilman hihnaakin, joten voidaan todennäköisesti taas jättää hihna pian pois – talven tauon jälkeen olen kuitenkin halunnut pelata varman päälle.

Toinen maalimies oli myös melko helpossa maastossa, nousin muutaman askelen keskilinjalta piilolle päin koska heti alussa oli nousu kalliolle, lähetysmatka oli suurinpiirtein samat 40-45 metriä. Vierelle tulo lähetystä varten sujui nopeammin kuin ensimmäisellä lähetyksellä, ja koira malttoi odottaa vihjettä. Lähtö oli taas vauhdikas, koira eteni koko ajan kulmaa kohti mutta teki seisojamaiset z-hakukuviot noin 5-10 metriä laajalla alueella. Maalimies kuitenkin löytyi, ja koira ilmaisi hyvin ja sai loppupalkan.

Nyt voi jo todeta, että nämä lyhyemmät hakutreenit ovat toimineet hyvin: koira irtoaa hyvin ja on todella motivoitunut. Jatkossa voisi enemmän vaihdella 1, 2 ja 3 maalimiehen välillä, sekä tehdä erikseen ilmaisutreeniä tuon hallintaan oton vuoksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s