Osteopatiaa ja tottistreeniä 12.3.2013

Ajelimme tänään taas Nurmijärvelle, ensin ohjelmassa oli visiitti osteopaatti Maaria Kaiperlalle ja sitten tottistreeniä valmennusryhmässä.

Tomppa on edellisen osteopaattikäynnin jälkeen suurimmaksi osaksi voinut hyvin. Jonkin verran olen huomannut, että se on kirputtanut toisen takajalan päältä (tassun päältä kantapään ja varpaiden välistä). Niska ja lapojen väli on ollut oireeton, kunnes viime lauantain hyppytekniikkatreenin jälkeen niska hiukan kipeytyi muutamaksi päiväksi. Koira liikkui normaalisti, mutta arasteli kun yritti venyttää etutassuja suoraksi kumartaen samalla. Se myöskin varoi lattialle selälleen heittäytymistä niskan kautta – sitä se tekee normaalisti melko usein kun sen kanssa leikkii. Eiliseen eli maanantai-iltaan mennessä koira oli kuitenkin jo melkein oireeton. Osteopaatti löysikin sekä lapojen välistä jumin että lantiosta kremppaa, pieniä vaivoja mutta kuitenkin. Ei siis ole yhtään varaa ainakaan joustaa lämmittelyistä ja jäähdyttelyistä agilityn tai muun treenin yhteydessä, ja muutenkin koiran kunnosta täytyy pitää huolta. Olin itse hiukan venytellyt takajalkoja, kun ajattelin kirputtelun johtuvat siitä että jalkojen lihakset olivat jumissa. Osteopaatti neuvoi kuitenkin, että mieluummin kannattaa hieroa pyörivin liikkein lantion ja rangan seutua koska usein ongelmat juontavat ylempää koira kehosta, ja raajojen voimakas venyttely voi vain lisätä jumeja rangassa, lantiossa tai lavoissa/niskassa. Etupään jumppaa jumppatyynyn avulla pitäisi myös muistaa tehdä useammin. Muuten Tomppa sai kehuja hyvän lihaskunnon ja vetreyden ansiosta – toivottavasti näiden osteopaattikäyntien ja oman huollon myötä voidaan nauttia agilitystä vielä pitkään!

Tottistreenissä otettiin työn alle välillä metsästysjuttuja. Olen alkanut miettimään, että josko päästäisiin tänä vuonna ihan oikeasti kanakoirien erikoiskokeeseen, joka meidän osalta tarkoittaa etenkin pysähtymiskäskyn ja noudon treenaamista koekuntoon. (no myös vesityötä pitäisi treenata…) Olen treenaillut Tompan kanssa pysähtymiseen ”seis”-vihjettä erilaisilla palkoilla niin, että koira on paikallaan ja sitä palkataan siitä että se pysyy paikallaan vaikka heitän namin tai lelun koiran eteen. Metsästystilanteessa taas koira pitää saada pysähtymään vauhdista ja pysymään paikallaan vaikka se on juuri pölläyttänyt ilmaan linnun joka nyt karkottuu poispäin, joten tilanne on huomattavasti vaikeampi. Kokeiltiin ensin kahdella eri lelulla, toinen oli Tompan lempilelu, ja toinen ei niin arvokas lelu (Tompan mielestä siis :)). Heitin vähemmän arvokkaan lelun noudettavaksi, ja kun koira lähti käskystä noutamaan, sanoin ”seis”-vihjeen, ja heitin lempilelun toiseen suuntaan. Tämä toimi hyvin muutaman kerran, mutta nopeasti koira jätti noudon tekemättä noutovihjeestä huolimatta – todennäköisesti koira koki ”seis”-vihjeen tarpeeksi kovana rangaistuksena, että sen käytös muuttui todella nopeasti.

Otettiin käyttöön seuraavaksi kosketuskeppi, joka jätettiin muutaman metrin päähän. Suurimmaksi osaksi koira sai mennä koskettamaan keppiä, ja palasi hakemaan palkan minulta. Välillä sanoin vihjeen ”seis” koiran lähdettyä liikkeelle, ja kun koira palasi vauhdista minun luokse, palkkasin ja seuraavalla toistolla koira sai aina mennä kosketuskepin luokse. Tässä koiran into ja halu yrittää säilyi paremmin. Päätettiin vielä kokeilla, jos ehdollinen vahviste ”jes” toimisi yhtä hyvin, ja se toimi. Ehdollisella vahvisteella on todella vahva historia siinä, että minun luokseni kannattaa tulla hakemaan palkan, joten sen käyttäminen voisi olla hyvä ajatus. Treenissä oli paljon hyviä kokeiluja, ja riippuu myös koiran vireestä miten tätä käytöstä kannattaa treenata. En tietenkään halua, että koira passivoituu sen kautta, että kokee luopumisen rangaistukseksi vaan vaihtoehtoisen palkkion pitää olla tarpeeksi motivoiva. Mutta haluan myös, että koira pystyy luopumaan vaikka se käy kuumana, kuten se etenkin metsästystilanteessa usein käy. Jatketaan mietiskelyjä asian tiimoilta, onneksi syksyyn on vielä aikaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s