Hakua 1.10.2012

Tänään käytiin loman jälkeen ekoissa hakutreeneissä useampaan viikkoon. Tompalla on hyvin hallussa ilmaisu ja etsiminen, kehittämistä on ollut piston syvyydessä ja suoruudessa sekä lähetyksen ”räjähtävyydessä”. Ja onko ihmekään, kun miettii miten epäselviä ja tyyliltään vaihtelevia lähetyksiä olen tehnyt. Kevään ja kesän aikana ollaan tehty paljon motivaatiota ja vauhtia nostavia lähetyksiä, ollaan käytetty haamuja ja pakenevia maalimiehiä, käyty viemässä maalimies piiloon ja palattu keskilinjalle lähettämään sekä tehty yliheittoja joissa koira palattuaan edelliseltä maalimieheltä lähetetään vauhdista seuraavalle. Nämä treenit ovat onnistuneesti kasvattaneet Tompan motivaatiota ja lisänneet vauhtia lähtöön.

Syyskauden aikana ollaan hiottu lähetystä. Aluksi tajusin määritellä itselleni minkälaisen lähetyksen haluan – on melko epäreilua vaatia koiralta mallikasta lähetystä jos ei itsellä ole selkeää visiota siitä, minkälaisen lähetyksen haluaa. Tulin siihen tulokseen, että haluan koiran istuvan vierellä kun se odottaa lähetystä – Tompalla on melko vahva vierelle tulo joten käytöstä ei tarvitse erikseen opettaa, ja istuminen on selkeä kriteeri josta on helppo pitää kiinni, toisin kuin seisominen. Tämän lisäksi lähetän koiran vasemmalla kädellä, jotta en kurottuisi tai nojaisi koiran päälle, joka on selkeästi asia jota Tomppa hiukan väistää. Eli lähetyksessä koira istuu vierellä kuten toko-liikkeessä, ja oman ja koiran rintamasuunnan lisäksi näytän lähetyssuunnan vasemmalla kädellä koiran pään vieressä/edessä, lähetysvihje meillä on ”ukko”.

Tänään oli meidän vuoron tullessa jo melko pimeää, joten en vaikeuttanut treeniä muuten edellisestä kerrasta. Maalimiehet olivat noin 15-25 metrin etäisyydellä keskilinjasta, 3 maalimiestä kummallakin puolella (samat 2 maalimiestä etenivät kolmeen eri kohtaan) ja lisäksi keskimmäisillä ”piiloilla” maalimiehet olivat kauempana kuin ensimmäisellä ja viimeisellä piilolla. Kuudesta lähetyksestä kolmella kertaa Tomppa karkasi ennen vihjettä, ensimmäisellä lähetyksellä lähti aivan eri suuntaan kuin mihin nenä osoitti ja yhdellä kertaa oli todella hankalaa saada Tomppa keskittymään vierelle istumiseen kun maalimiehen haju oli jo nenässä. Jälkeenpäin ajateltuna olisi silloin kannattanut mennä taaksepäin, ottaa kontakti koiraan vähän kauempana ja palata sitten lähetyspaikkaan. Nyt kontaktin otto meni vähän houkuttelun puolelle. Positiivista oli se, että Tompalla oli todella kova into maalimiehelle, ja lähdöt olivat ”räjähtäviä” ja suht suoriakin (ensimmäistä lukuunottamatta). Maalimiehellä Tomppaa haukutettiin vain noin 5 haukkua, ne sujuivat ongelmitta.

 
Onnistumisprosentti ei kuitenkaan tässä treenissä ollut vielä niin korkea, että kriteeriä pitäisi vielä nostaa joten tehdään seuraavalla kerralla samantyylinen treeni. Myös siirtymisiä löydetyltä maalimieheltä seuraavaan lähetyspaikkaan on syytä treenata, jotta ne sujuu hallitusti ja kiskomatta. Nopealla palkkaustiheydellä Tomppa pysyy hyvin lähellä, mutta jos vahvistetiheyttä laskee, hajoaa hallittu lähellä kulkeminen. Positiivisia ongelmiahan nämä on, olen tyytyväinen siitä, että Tompalla alkaa olemaan vahva halu päästä etsimään ja maalimiehelle. Nyt täytyy olla vaan tarkkana siitä, että pidän kriteereistä kiinni jottei etsimiminen, joka on vahva käytös, vahvista edeltävää käytöstä kuten lähetyksestä karkaamista tai lähetyspaikalle rynnimistä (nk. Premackin periaate). On myös tärkeää laskea vahvistetiheyttä jos oppiminen sen mahdollistaa, jotta edelliseltä maalimieheltä päästään mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti seuraavaan lähetykseen eikä into ja motivaatio ehdi kadota matkalla, varsinkin nyt kun käytösketju ei ole vielä kovin vahva ja näin innokas lähtö maalimiehelle hakumetsässä melko tuore ilmiö. Eli yritetään edetä mahdollisimman nopeasti, jottei aika ja energia tuhlaannu siirtymiin mutta tarpeeksi hitaasti, jotta käytös pysyy halutun näköisenä – siinäpä meille haastetta loppusyksyksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s